søndag 20. mai 2018Senket av eget mannskapOlav Kvendset fra Todalen har skrevet historien om denne spesielle hendelsen. 

TYSKERNE gjorde flere forsøk på å senke ”Saturnus” av Bergen like etter krigsutbruddet i 1940, men lyktes ikke. Det gjorde derimot mannskapet. 

Det var ikke så mange dagene etter 9. april 1940 at tyske fly fløy over bygdene på indre Nordmøre. Rutebåten som var på vei fra Kristiansund og innover Halsafjorden ble bombet. Båten fikk skader, og mannskapet gjorde vendereis til Kristiansund. 

Jaktet
de siste dagene i april var det stor flyaktivitet. Mange båter som til vanlig gikk i rute langs kysten, gikk innover fjordene. Slik var det også med ” M/S Saturnus” fra Bergen. Det vakte oppsikt da den kom innover Halsafjorden, Stangvikfjorden og Todalsfjorden. Mannskapet regnet kanskje med at det skulle la seg gjøre å gjemme seg inne i den trange Todalsfjorden. Tyske fly var stadig etter den. Ved Svinvika fant mannskapet en høvelig plass. Med høye fjell og hamrer som går så å si loddrett i sjøen, ankret de opp inntil fjellveggen. Tyskerne visste godt hvor båten lå, men selv med stupbombefly greide de ikke å komme lavt nok til å få inn en fulltreffer. 

Senket
Den 29. april 1940fant mannskapet det best å senke båten. Mannskapet var hovedsakelig fra Bergenskantene, men ble boende i Svinvika en tid. Så snart kampene i Sør-Norge var over, reiste mannskapet hjem, med unntak av en kar fra Saltdal. Han ble værende i Svinvika en tid, da det ennå pågikk kamphandlinger i Nord-Norge. Mannskapet ble innlosjert i Gjengsto, et hus som lå nedenfor husene til Svinvik Arboret. Bombingen av båten var en sensasjon for folket i grendene omkring. Noen var så nysgjerrige at de satte seg i livsfare for å se hva som hadde skjedd. Bombingen førte til skogbrann, og folk fra bygda dro utover for å hjelpe til med slukningsarbeidet. Etter krigen ble det hogd tømmer i området, men det var så fullt av metallsplinter fra de tyske bombene at det var nesten uråd å skjære det.

Død fisk
Ikke alle så like alvorlig på bombingen av båten. Det fløt opp en del død fisk etter bombeangrepene. En uredd skredder fra Todalsøra så muligheten for ei ekstrainntekt. Mellom bombeangrepene rodde han ut og plukket død fisk. Senere dro han oppover bygda og solgte fangsten. I forbindelse med senkingen ble det tatt vare på noen gjenstander fra båten, blant annet et norsk flagg som var malt på en finerplate. En mann som bodde ved sjøen fikk tak i flagget og spikret det opp i mønet på fjøsveggen. Det var det til midten av 1960-årene. Det som er igjen av flagget er gitt til Todalen historielag. Tyskerne ga etter hvert opp bombingen og hevingen av båten kunne begynne. Bergingsbåten ”Herkules” greide å slepe ”Saturnus” til grunnere vann innenfor Ansnesholmen. Med fartøy på begge sider greide de ved hjelp av flo og fjære smått om senn å få hevet båten såpass at de kunne tømme den for vann. Det skjedde i juli 1940.

Reparert
Etter at ” Saturnus” ble hevet ble den slept til Bergenske Dampskipsselskap. I 1955 ble ”Saturnus” solgt til Kristian Samuelsen & Ivar Olsen, i Oslo og fikk navnet ”Bergion”. Året etter ble den solgt til et rederi i Genova og omdøpt til ”Levante”. Den grunnstøtte 23. januar 1963 på Sardinias østkyst. Dag Bakke jr. har skrevet historien om Det Bergenske Dampskipsselskap. Her er historien til båten naturlig nok omtalt. ”Saturnus” var 1.100 tonn dødvekt og bygd for kystrutefart. Den ble levert fra Bergen Mek. Verksted i Laksevåg 1930. da kostet den vel 933.000 kroner. Etter senkningen kjøpte rederiet vraket tilbake for 35.000 kroner. Da den ble solgt videre i 1955 var prisen 550.000 kroner. Historien har tidligere stått på trykk i Todalen Historielagårsskrift 2005. Olav Kvendset har som kilde oppgitt: Dagboksnotater fra Ola G. Kvendset og Olav T. Halle, særoppgave fra Ola Svinvik og Dag Bakke jr. ”Det bergenske dampskipsselskapLast ned:

Lagt inn 4. mars 2012 av Frode Gullstein

 
 

Bli medlem i dag!

For kun kr 150,- blir du medlem i Kvalvik Forts Venner. Fyll ut skjemaet nedenfor og vi sender deg en giro!
CAPTCHA image
Skriv koden ovenfor:
Støtt oss gjennom grasrotandelen:
Send GRASROTANDELEN 983779026 til 2020 (tjenesten er gratis)
Eller last ned og ta med når du tipper hos kommisjonær
 

Hjelp oss å hjelpe!

Klikk på, last ned, skriv ut og heng opp plakaten i ditt nærområde:

(C) Kvalvik Forts Venner - sponset av Ramvik AS - www.ramvik.no